Energeticky soběstačný jednopodlažní bungalov, který vydrží i malá zemětřesení

Redakce doporučuje

Holandský architekt Francois Verhoeven nedávno řešil další z jeho inspirativních projektů. Tentokrát zadání znělo: navrhnout dům pro pětičlennou rodinu na severu Nizozemska ve vesničce Eelderwoldu. Nebylo by to až tak náročné, kdyby právě tuto oblast netrápila malá zemětřesení, způsobená těžbou zemního plynu za posledních 30 let.

Kvůli zemětřesením padlo hned první rozhodnutí týkající se materiálu stavby. Na tradiční cihly museli domácí zapomenout. Zvítězilo dřevo. Místní regulativy nařizovaly na daném pozemku architekturu se šikmou střechou a přírodní barvy stavby. Zpočátku se zdálo, že tato přísná pravidla negativně zasáhnou do designu domu, nakonec vše dopadlo na výbornou a vila je jedinečná i při dodržení všech podmínek.

Energeticky soběstačný jednopodlažní moderní bungalov s minimalistickým interiérem
Vstup do domu je tvarován velkým sloupkem volným převisem, kde lze zaparkovat i auto.

Prosklený jih, uzavřený sever
Vila K2, jak ji autor pojmenoval, je minimalistická a navržena jako jednopodlažní bungalov. Proto velmi dobře zapadá mezi konvenčnější vícepatrové domy v okolí. Architekt vilu na pozemek uložil tak, aby mohla zužitkovat přirozené světlo z jihu. Právě sem směřuje většina velkých prosklení. Jižní fasáda je zároveň chráněna proti přímému slunci v létě přesahem střechy. Severní fasáda má mnohem méně skla.

Spotřeba energie? Téměř žádná!
Když se na dům podíváte, zřejmě si nevšimnete žádných solárních panelů ani jiných možností získání energie z přírody. Přesto dům ve skutečnosti získává energii ze solárních panelů a geotermálního tepelného čerpadla. Solární panely, kterým byla věnována zvláštní pozornost, však není vidět. Jak je to možné?

Energeticky soběstačný jednopodlažní moderní bungalov s minimalistickým interiérem
O dostatek světla v interiéru se starají také střešní světlíky. Zdroj: Francois Verhoeven

Ukryté solární panely
„Střecha je navržena tak, aby měla tři šikmé střešní plochy. Na ploše, která je mimo dohled, jsou umístěny všechny solární panely. Střešní plocha orientovaná na jih a na pohled viditelná, je pokryta vegetací a dřevěnými obklady.

Toto je důležité architektonické prohlášení – solární panely jsou zde k tomu, aby byly dobrým čistým zdrojem energie, nepotřebujeme je však ukazovat… Toto řešení je mnohem přirozenější a méně technické,“ popisuje rozhodnutí ukrýt solární panely architekt. V okolí je mnoho staveb, jejichž estetice dominují solární panely, a tomu se chtěl Francois Verhoeven vyhnout.

Energeticky soběstačný jednopodlažní moderní bungalov s minimalistickým interiérem
V nejvíce prosvětlené části je denní zóna s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

A Residential Home in Southern California at Twilight

Tři nejdůležitější materiály: dřevo, beton a hliník
Architekt je přesvědčen, že materiály je třeba vidět takové, jaké jsou a nechat je přirozeně zvětrávat. Díky výběru materiálů si stavba vyžaduje jen minimální údržbu, přičemž dřevo je neošetřené a konečné podoby dosáhne během několika následujících let. Jak bude vypadat potom? Vegetace na střeše bude vyšší a barevnější, dřevo obrácené ke slunci zesiví. Hliníkové a betonové terasy se téměř vůbec nezmění, takže dům si zachová moderní svěží vzhled.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Správa mateřské školy posouvá komunikaci s rodiči do 21. století

Ve svém chytrém mobilním telefonu máte určitě bezpočet aplikací. S jejich pomocí komunikujete se svými kamarády i rodinou. V...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -časopis